Cum ajungi la Asezamantul Sinca Veche?


View Larger Map

Satul Șinca Veche este așezat într-un peisaj mirific, la poalele Munților Făgăraș, pe o tipie cu orizonturi largi de jur împrejur de unde se văd cele mai frumoase asfințituri și minunate curcubeie, de unde privirea se odihnește în verdele ierbii și-n crestele munților. 

La 50 km de Braşov, pe drumul spre Sibiu, la Băile Perşani stânga spre satul Şinca Veche. Din inima satului se deschide un drum spre munte. La nici o sută de metri, drumul ajunge la Dealul Pleşului ce ascunde în pântecul său comorile de la Şinca Veche – bisericile sapate in piatra, asezarea dacica, vatra monolitilor, izvorul tamaduitor, parcul ecologic si manastirea noua, a Sfantului Nectarie.

„Șinca Veche se află între satele Perșani și Șercăița, pe drumul cunoscut în zonă  „pe sub munte“ sau „pe țară“… Localitatea este una dintre cele mai vechi din Țara Făgărașului și a avut tot timpul faima de așezare frumoasă și prosperă. Are o perspectivă superbă spre Munții Făgărașului. În ciuda începuturilor ei mult mai vechi, Șinca apare în documentele scrise abia în anul 1476. Este vorba de un act de la Basarab cel Bătrân prin care voievodul muntean întărește fraților Șerban și Aldea, jumătate din satul Șinca și muntele Nemaia.“ (Florea Costea, dr.în istorie și arheologie, Șinca Veche în documente și istoriografie)

Parerea ta este importanta pentru noi

Feedback