Manastirea noua - Schitul Sfantul Nectarie

Schitul Sf. NectarieÎnființarea schitului de la Șinca Veche, din zona Bisericilor rupestre, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului“, a fost aprobată de către Mitropolia Ardealului în ședința permanenței Consiliului eparhial din 10 aprilie 2006. 

Schitul este cunoscut astăzi ca Schitul „Sfântul Nectarie“, pentru că paraclisul de aici, are o părticică din moaștele Sfântului Nectarie. Oamenii dau slavă lui Dumnezeu că S-a milostivit de ei și le-a trimis întru ajutor un Sfânt atât de iubit și de mult căutat. 

Paraclisul „Sfântul Nectarie“ a fost sfințit în 19 decembrie 2006 de IPs. dr. Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului dimpreună cu un sobor de preoți și mulți pelerini credincioși. La început schitul a funcționat cu obște de călugări, dar din rânduiala lui Dumnezeu, acum schitul funcționează cu obște de măicuțe. 

Construcția este făcută din lemn și are în componența sa: Paraclisul „Sfântul Nectarie“, cinci chilii, o cancelarie, două băi, bucătărie, trapeză, holuri, pivniță, centrală termică, prispă și-n exterior o magazie de lemne. Paraclisul a fost înzestrat cu toate cele necesare slujirii: de la masă de altar și strane, de la cădelniță și veșminte preoțești, de la icoane până la sfinte moaște, inclusiv o părticică din moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina, tămăduitorul și de minuni făcătorul, moaște care au ajuns aici din voia Sfântului și din rânduiala lui Dumnezeu și cărora li s-au adăugat și alte sfinte moaște. Partea de chilii este și ea dotată cu toate cele trebuincioase. La momentul dării în folosință, toate câte erau necesare viețuirii și slujirii în condițiile civilizației actuale s-au regăsit aici, n-a lipsit nimic, de la lingură până la calculator și autovehicul.

Așezarea Schitului s-a făcut într-un loc virgin pe care pășteau oile și căprioarele, pe care râmau porcii mistreți și alergau iepurii și vulpile, într-o margine de pădure, sub coama unui deal, pe tipia de la Șinca Veche, de unde peste vârfurile pinilor se văd Munții Făgărașului și se pot admira minunate asfințituri de soare. Acum, oamenii venind aici zic: „Ce loc drept și verde au găsit pentru mănăstire!“ Acum așa este locul: drept că a fost îndreptat și verde că s-a cărat pe el iarbă, petic cu petic, deosebit de frumos prin multă osteneală și migală făcută cu dragoste, făcută ca pentru Dumnezeu.

Alte articole

  • Calendarul Sarbatorilor la Sinca Veche

    Calendarul Sarbatorilor la Sinca Veche

    Calatorii si pelerinii viziteaza Asezamantul Sinca Veche in fiecare zi a anului. In fiecare zi se poate auzi glasul clopotelor, toaca si Sfanta Slujba. La unele sarbatori insa, organizarea de la Asezamantul Sinca Veche este mai speciala:

  • Tamaduire pentru trup si suflet, moastele Sfantului Nectarie si izvorul vindecator de la Sinca Veche

    Tamaduire pentru trup si suflet, moastele Sfantului Nectarie si izvorul vindecator de la Sinca Veche

    Schitul de maici „Şinca Veche” adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Nectaria din Eghina, ocrotitor şi făcător de minuni. Un sfânt al zilelor noastre, Sfântul Nectarie a fost canonizat în secolul XX, la doar 40 de ani de la moartea sa, iar moaştele sale veghează şi ocrotesc pelerinii în multe mănăstiri din ţară şi de peste hotare.  

  • Sfantul Nectarie va asteapta la Sinca Veche

    Sfantul Nectarie va asteapta la Sinca Veche

    Paraclisul manastirii de la Şinca Veche este cunoscut ca al Sfântului Nectarie...  Sfântul Nectarie de la Eghina, tămăduitorul şi de minuni făcătorul, ne-a mângâiat venind cu o părticică din sfintele lui moaşte şi în acest paraclis, iar dacă a venit cu o părticică, a venit sfântul întreg şi numai că a venit, dar a şi început să lucreze minuni de tămăduire de boală trupească şi sufletească...

Galerie de imagini

Feedback