Firida si simbolurile

Firida simbolurileÎn arcul estic al absidei bisericii a doua se află o nișă-firidă pentru icoane. și aceasta are forma litere D cu hasta în jos. Adâncimea ei în perete (cu 40 cm) începe la 1,20 m de la podea, are lățimea la bază de 75 cm, iar înălțimea pe mediană de 60 cm.

În ea se află incizată Steaua lui David și alte imagini de centru. V. Literat nu o menționează, ceea ce ar putea să însemne că nu exista la 1930. Nu știm, însă, dacă el nu a omis-o intenționat, atitudine explicabilă, având în vedere convulsiile politice ale vremii antisemitismul, consolidarea grupărilor de orientare fascistă etc). Oricum, profanarea s-a produs după ieșirea din cult a bisericii 2, nișa având inițial rostul amintit mai sus, ca loc pentru icoane. O analiză atentă a peretelui orb al nișei pare să confirme existența inițială, aici, a unei inscripții slavone.

Incertitudinea datei abandonării bisericilor rupestre de la Șinca Veche impietează asupra momentului în care a început profanarea lor. Este greu de spus acum, când a fost scrijelită ”Steaua lui David” în nișa estică a absidei bisericii a doua, exact în locul uneia dintre icoanele cele mai importante.

Tot acolo, în centru stelei sunt „realizați“ în aceeași manieră doi pești, două picături de apă sau doi gemeni în foetus, poate Yin și Yang, simboluri categoric străine iconogrfiei creștin ortodoxe.

Alăturat, în stânga privitorului, este incizat un profil de om privind spre stânga, foarte probabil  „opera“ acelorași profanatori. (Raport arheologic semnat la 8 iulie 2005 de Dr. Florea Costea şi Radu Ştefănescu)

Feedback