Obiceiuri de Dragobete

dragobete_115Deși ne-am obișnuit cu Dragobetele ca o contraparte a Sf. Valentin (Ziua Îndrăgostiților) în Occident, semnificația acestei sărbători este mult mai complexă și mai variată decât apare la primă vedere. 1. Cuvântul Dragobete ar putea proveni din ”Glavo-Obretenia”, sărbătoarea creștină a Aflării Capului Sf. Ioan Botezătorul. Denumirea a fost preluată din spațiul slav, în timpul evului mediu, și fiind cunoscută și ca ”Rogobete”, ”Bragobete”, ”Vobritenia” sau ”Bragovete”.

Biserica sărbătorește Aflarea Capului Sf. Ioan Botezătorul pe data de 24 februarie, zi care coincide cu sărbătoarea posf._ioan_botezatorul.jpgpulară a Dragobetelui.

2. O altă explicație oferită de filologi pentru Dragobete provine tot din vechi cuvinte slave ”dragu” și ”biti”, ce însemnau ”a fi drag”.

3. Adepții sărbătorilor locale de sorginte tracă explică Dragobetele prin alăturarea a două cuvinte dacice ”trago” - țap și ”pede” - picioare. Cuvintele acestea s-au transformat fonetic la fel ca și ritualul păgân inițial care a deviat de la sensul inițial de-a lungul secolelor.

De Dragobete, sărbătorit la sfârșitul lui februarie sau începutul lui martie, tinerii îmbrăcau haine de sărbătoare și cătau primele flori de primăvară prin lunci și păduri. Florile găsite se puneau la icoane și se păstrau până la Sânziene.

Dragobetele este o sărbătoare populară cunoscută peste tot în țara noastră, totuși, tendința occidentalizantă tot mai puternică face să pălească tradiția străveche în favoarea uneia lipsită de orice semnificație reală pentru omul modern.

De aflarea Capului Sf. Ioan Botezătorului, la schitul de la Șinca Veche, în apropierea mănăstirii rupestre se va sluji sfânta Liturghie. În satele Țării Făgărașului, prea puțini dintre tineri mai respectă Dragobetele în semnificația sa de sărbătoarea creștină.

Tendința actuală de celebrare a unei zile închinate dragostei este condamnată de Biserică datorită conotațiilor negative, și a faptului că încurajează imoralitatea, desfrâul, căsătoria de probă și astfel de practici ce se opun ideii de căsătorie, jertfă din dragoste și cinstire a unirii dintre bărbat și femeie în fața Domnului.

Să cercetăm așadar cu mai multă luare aminte importurile de obiceiuri și să ne întărim în credință pentru a ne călăuzi copiii spre o viață în care tradiția și Legea Domnului rămân drumul cel mai drept și mai ales în lume.

Sursa foto:

  1. http://www.stiridebine.ro/romania-dragobetele-echivalentul-romanesc-al-v...

Galerie de imagini

Feedback