Calendarul Sarbatorilor la Sinca Veche

Calatorii si pelerinii viziteaza Asezamantul Sinca Veche in fiecare zi a anului. In fiecare zi se poate auzi glasul clopotelor, toaca si Sfanta Slujba. La unele sarbatori insa, organizarea de la Asezamantul Sinca Veche este mai speciala:

Pelerinajul din Sâmbăta Floriilor

Procesiunea se realizeaza pe poteca ce duce de la Schitul „Sfântul Nectarie“ la Mănăstirea rupestră, apoi la capela „Sfântul Nicolae“ şi se intoarce la schitul cel nou, pentru slujba de priveghere.

Noaptea de Înviere

Sfanta Lumina se ia din bisericile de sub pământ iar apoi pelerinii urca pe poteci pana la noul schit „Sfântul Nectarie“, unde are loc Sfânta Liturghie a Învierii. In bezna nopţii, pe potecile dintre mănăstirea rupestră şi schit, oamenii cu lumânările aprinse formează un urcuş al luminii de o mare frumuseţe.

Izvorul tămăduirii

Prin sfinţirea apelor izvorului care iese din stâncă, aceasta sarbatoare este un prilej de aducere aminte a ceea ce săvârşeau sfinţii călugări de la Şinca Veche în acest praznic. Ei faceau astfel ca apele acestui izvor, după mmărturia unor oameni, să capete puteri tămăduitoare.

Duminica Tuturor Sfinţilor

După Sfânta Liturghie săvârşită la schitul cel nou, pelerinii coboara la grota pentru pomenirea calugarilor din altarele de sub pământ, prilej de bucurie printr-un concert de muzică bizantina şi pomana de pâine şi peşte, stropit cu vin.

Hramul „Sfântul Nectarie“

Acesta este hramul noului schit ridicat în dealul Pleşu şi se prăznuieşte în 9 noiembrie. Vin foarte mulţi oameni să se roage la moaştele Sfântului Nectarie, care se află aici la Şinca Veche, pentru tămăduire sau pentru mulţumire.

Boboteaza 

Are loc în 6 ianuarie, în plină iarnă la Şinca Veche si este deosebit de frumoasă, căci apele aghiazmei mari se sfinţesc la izvorul călugărilor de altădată, la izvorul care de sute de ani este sfinţit în fiecare sărbătoare a Bobotezei.

„Buna-Vestire“

Acesta va fi hramul bisericii mari de la Şinca Veche, din dealul Pleşu şi când aceasta se va ridica, ne vom întâlni în ea ca să prăznuim „Buna-Vestire“ pe care a adus-o Arhanghelul Gavriil, Sfintei Fecioare Maria.

Alte articole

 • Sfantul Nectarie va asteapta la Sinca Veche

  Sfantul Nectarie va asteapta la Sinca Veche

  Paraclisul manastirii de la Şinca Veche este cunoscut ca al Sfântului Nectarie...  Sfântul Nectarie de la Eghina, tămăduitorul şi de minuni făcătorul, ne-a mângâiat venind cu o părticică din sfintele lui moaşte şi în acest paraclis, iar dacă a venit cu o părticică, a venit sfântul întreg şi numai că a venit, dar a şi început să lucreze minuni de tămăduire de boală trupească şi sufletească...

 • Manastirea noua - Schitul Sfantul Nectarie

  Manastirea noua - Schitul Sfantul Nectarie

  Înființarea schitului de la Șinca Veche, din zona Bisericilor rupestre, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului“, a fost aprobată de către Mitropolia Ardealului în ședința permanenței Consiliului eparhial din 10 aprilie 2006 ...

 • Tamaduire pentru trup si suflet, moastele Sfantului Nectarie si izvorul vindecator de la Sinca Veche

  Tamaduire pentru trup si suflet, moastele Sfantului Nectarie si izvorul vindecator de la Sinca Veche

  Schitul de maici „Şinca Veche” adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Nectaria din Eghina, ocrotitor şi făcător de minuni. Un sfânt al zilelor noastre, Sfântul Nectarie a fost canonizat în secolul XX, la doar 40 de ani de la moartea sa, iar moaştele sale veghează şi ocrotesc pelerinii în multe mănăstiri din ţară şi de peste hotare.  

Feedback