Popas pentru suflet

Bisericile rupestre, vatra monoliţilor, izvorul, schitul sau bordeiul sunt elemente de noutate care îl fascinează pe vizitator la o primă explorare a locului. Atracţiile şi bogăţiile spirituale care transformă Şinca Veche în loc de pelerinaj sunt autentice şi deosebit de importante. Dar oare ce se întâmplă când ochiul şi inima s-au obişnuit deja cu farmecul exterior al locului? Faptul că oamenii revin la Şinca Veche demonstrează încă o dată că puterea acestui colţ de lume rezidă şi în ceva mai presus de indiscutabila valoare istorică şi culturală.

 

Colţurile de natură ce poartă pecetea sacrului vibrează altfel în sufletul omului. Mulţi călători merg la Şinca Veche de sărbători sau duminica pentru a participa la Liturghie, la schitul Sf. Nectarie. Comuniunea aceasta rezultă adesea din dorinţa de a găsi pacea, de a afla răspunsuri la problemele presante ale existenţei cotidiene sau de a lămuri dilema şi de a face alegeri. Toate acestea se întâmplă mai uşor în rugăciune, sub ocrotirea unui cadru natural izolat, unde stimulii şi agresorii lumii exterioare nu pătrund.

 

Şi toţi avem nevoie de adăpost nu doar pentru trup ci şi pentru suflet. Din păcate devenim conştienţi de nevoia şi chemarea lăuntrică numai când ne sfâşie durerea şi ne doboară tristeţea. Dar mare este bucuria când prin puterea rugăciunii şi sfinţenia naturii, omul îşi găseşte drumul înapoi către lumină, şi mai ales ia aminte la Domnul Dumnezeu.

 

Este uimitor că urcând poteca ce duce către complexul de pe tipia dealului Pleşu parcă pătrunzi într-o zonă ocrotită, un „templu” unde copacii sunt cupolă şi coloane, şi unde nu trebuie să te mai frământe siguranţa sau să te macine stresul... Astfel se justifică poate faptul că revenim la Şinca Veche din nevoia de a ne găsi echilibrul şi de a ne pune ordine în viaţă. Dar oare dacă totul ar fi perfect în existenţele noastre, am mai avea nevoie de astfel de locuri? Am mai reveni la Şinca Veche?

 

Există, din fericire, şi o altă categorie de pelerini sau călători care se abat pe la Şinca Veche. Ei sunt exploratorii naturii, aventurierii spiritului sau oameni de rând cu inima plină de iubire şi mulţumire. Fericiţi sunt cei care vin să se închine la moaştele Sfântului Nectarie din Eghina, doar pentru a marca comuniunea cu divinul. Fericiţi sunteţi dacă veniţi la Şinca Veche ca să daţi prin efortul dumneavoastră mulţumire pentru toate binefacerile şi binecuvântările vieţii.

 

Prin rugăciunea de mulţumire şi slavă o şi mai mare bucurie cuprinde sufletul, iar omul se întăreşte mai presus de toate, purtând harul primit şi fiind mai folositor celor din jurul său. Impregnat de sacralitate întregul ansamblu de pe dealul Pleşu îşi lasă cu adevărat amprenta asupra sufletului. Şi mai târziu, într-un moment de cumpănă, suferinţă sau încercare, legătura sufletească şi puterea rugăciunii de la Şinca Veche v-ar putea deveni stâlp de sprijin şi lumină călăuzitoare în noaptea sufletului.

 

Oricare ar fi motivele care ne conduc la Şinca Veche, suntem bineveniţi mereu!

Galerie de imagini

Feedback