Crestinismul rupestru, un fenomen pentru Romania

Crestinism rupestru_Namaiesti_115După cucerirea Daciei de către romani, la nord de Dunăre au pătruns și primii creștini, aducând cu ei frumusețea credinței ortodoxe și vestind pe Domnul Hristos și pe Maica Domnului, printre strămoșii noștri. Sfântul Apostol Andrei este considerat părintele creștinismului românesc, și astfel patronul spiritual al României. El a fost primul mare pustnic creștin și viețuitor în peșteră, din istoria creștină a țării noastre. Peștera Sf. Andrei de la Basarabi, jud. Constanța, a devenit peste secole mare loc de pelerinaj și închinăciune pentru românii ortodocși.

Peștera Sf. Andrei este considerată prima biserică creștină din țara noastră. Sf. Andrei, cel Întâi Chemat de Domnul, a sosit în Dobrogea să predice Evanghelia, fiind bine primit de ”preoții” dacilor. În peșteră încă există, ”patul” pe care Sf. Apostol se odihnea, o nișă scobită în piatră. Daci, romani, alani și greci au fost botezați de Sf. Andrei în izvoarele ce udau zona schitului, și care mai curg și astăzi.

Relativ recenta redescoperire a mănăstirii rupestre de la Șinca Veche, a supus din nou atenției noastre fenomenul creștinismului rupestru, căci această grotă sfântă se înscrie într-o tradiție mai veche chiar decât poporul nostru. Crestinism rupestru_Namaiesti_400

Monahii viețuitori la Șinca Veche aveau cunoașterea Bisericii, a canoanelor și a Sfinților Părinți, și erau familiari cu existența unor alte așezăminte monahale asemănătoare. Remarcabilă este deosebita măiestrie cu care sfinții nevoitori au săpat turnul clopotniță, în interiorul dealului. Căci până în ziua de azi, în adâncul dealului Pleșu se înalță turn de biserică.

Mănăstirea Corbii de Piatra, jud. Argeș, săpată într-un imens bloc de piatră, uimește și astăzi prin frumusețea picturii realizate în secolul al XIII-lea și păstrate până în zilele noastre fără restaurare sau recondiționare, doar prin mila Domnului.

Mănăstirea Nămăiești, lângă Câmpulung Muscel, este și ea una dintre bijuteriile  rupestre ale creștinismului românesc. Cu o istorie ce se pierde în negura timpului, ca și a așezământului rupestru de la Șinca Veche, mica mănăstire săpată în piatră înalță și astăzi rugăciune de slavă, mută. Aici se găsește icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, pictată de chiar Sf. Apostol Luca.

Alte minunate bijuterii rupestre din coroana creștinismului ortodox sunt mănăstirile Cetățuia (jud. Argeș), Aluniș, Colți și Nucu, din Munții Buzăului, Colțul Chiliilor, în munții Piatra Craiului, lângă Zărnești, Peștera Liliecilor, în munții Căpățânii, care adăpostește moaștele Sf. Grigorie Decalopolitul și altele.

Cu și mai multă râvnă să dăm așadar slavă pentru călugării nevoitori în tainițele pământului, prin a căror jertfă ni s-a păstrat până astăzi credință curată și cu adevărat dreaptă!

 

Sursa foto: 

http://www.turism-arges.ro/manastirea-namaiesti-campulung-corbi.html
http://www.pensiunea-jupanitei.ro/?continut=pensiune&id=13

Galerie de imagini

Feedback