Cautand linistea sufletului la Sinca Veche

BLiniste_Sinca Veche_115isericile rupestre de la Șinca Veche au crescut într-un adevărat element de atracție al Țării Făgărașului. Cei mai mulți călători vin aici în căutarea spectaculosului, să vadă ”minunea” bisericii din grotă. Totuși, există printre acești călători/turiști, oameni care pleacă ”schimbați” de la Șinca Veche...

 

 

Esența unui pelerinaj într-un loc sfânt este aceea de a produce o schimbare de adâncime în ființa umană. A vizita așezământul monahal de la Șinca, doar cu intenții turistice, trunchează abrupt semnificația locului pentru orice vizitator.

Veți descoperi într-adevăr multă frumusețe și istorie la Șinca Veche, nu doar în grota sfântă, ci la vatra monoliților, la schit, în situl vechii așezări dacice, sau pe tipie privind către culmea Făgărașilor.

Din loc în loc, de-a lungul potecilor mărginite de împletituri de alun, băncuțe de lemn cheamă vizitatorul la odihnă. Prin popas și reculegere, avem ocazia să absorbim și mai profund în ființa noastră frumusețea și bogăția spirituală a întregului complex din dealul Pleșu.

Pășind în grota sfântă, o veți cunoaște mai mult cu sufletul decât cu mintea. Lumina plăpândă din interior nu permite un impact vizual puternic, sau revelări sclipitoare. Lăsați credința să vă călăuzească pașii, iar experiența va fi una transformatoare și întăritoare!

Străvechiul locaș de cult impresionează mai mult prin forța spiritualității sale, simțită ca o încărcătură ce s-a impregnat în pereții de gresie ai grotei. Bucuria vizitării bisericilor rupestre constă tocmai în șansa de a cunoaște cu sufletul, mai mult decât cu simțurile celelalte. Icoana Sf. Nectarie_Sinca_400

Toate împrejurimile grotei sfinte poartă același nimb de sfințenie, chemând la rugăciune în puritatea naturii, ocrotitoare și binecuvântată deopotrivă. Pelerinul  își poate găsi ușor un loc de rugăciune în mijlocul pădurii tinere ce înconjoară grota.

Deopotrivă de frumoasă răsună și chemarea clopotului de la schitul Sfântului Nectarie, pe creasta dealului Pleșu. Aceași liniște regeneratoare vă va învălui și aici căci nimic nu pare să tulbure existența micii obști de maici. Apropiată de sufletul omului răsună astfel chemarea Domnului, căci nicăieri nu ne simțim mai aproape de El decât în natură!

Astfel, adevărata bogăție a ansamblului constă în puterea sa de a picura în sufletul omului pacea. Pentru cele câteva ore cât vă aflați aici, grijile dumneavoastră pot rămâne suspendate. Dedicând fracțiunea aceasta de timp rugăciunii, frumosului și lui Dumnezeu, veți descoperi o lumină nouă la plecare, și o veți duce cu voi înapoi, ca și călăuză în nebunia lumii...

Galerie de imagini

Feedback