Un popas pentru suflet

Asezamantul Sinca Veche

Aşezământul Şinca Veche se întinde pe dealul Plesu, langa satul Sinca Veche. Vizitând acest loc veți vedea o rămășiță străbună - peștera cu două bisericuțe ortodoxe. Această mănăstire rupestră a fost poate cândva, pe vremea dacilor, un templu unde strămoșii noştri se rugau și aduceau jertfe. Cândva, mai târziu, în depănarea istoriei neamului, urmașii urmașilor dacilor au scobit cu ciocanul și cu dalta două bisericuțe ortodoxe, ca să țină candela credinței ortodoxe aprinsă, ca să ne fie nouă pildă de slujire și jertfire. 

Proiectul arhitectural de amenajare al bisericilor rupestre si al întregului deal este unic în România.  Prin acest proiect sunt sporite ecologica şi valorile tradiţionale al locului. Pe o structură de lemn se va pune o pătura de iarbă care va îmbraca grota, așa ca și cum nu s-ar fi năruit nimic, așa ca și cum peștera ar fi din nou întreagă. Acest proiect realizat de echipa arhitectului Șerban Sturdza și aprobat de Ministerul Culturii și Cultelor, a fost prezentat cu succes în anul 2008, la Bienala de arhitectură de la Veneția.

Urcând pe poteci, în vârful dealului, veți descoperi schitul „Sfântul Nectarie“.  Este așezat pe tipia  Șinca Veche, într-un peisaj mirific, care face corp comun cu Munții Făgărașului către care privește și cu care vorbește prin sunetul clopotului și prin bătăile inimii lemnului din toacă.

În plimbarea de la Şinca Veche mai puteti vedea troița închinată sfinților călugări nevoitori de la Șinca Veche, la piciorul căreia se află icoana în piatră a Maicii Domnului și lumânărarul. Veți fi atrași de bordeiul acoperit cu iarbă şi va veți potoli setea de la izvorul care iese din stâncă și curge în cascadă, formând căderi care ne încântă auzul cu susurul lor și băltiri de apă în care ne odihnim privirea. Veți putea zăbovi la vatra monoliților, vatra vechilor chilii, o vatră străbună și sfântă, unică în România, un loc ce te predispune la meditație și reflexie, la cugetare și rugăciune. 

Veți căuta desigur așezarea dacică din secolul III-IV î Hr., veți căuta castrul roman și veți dori să mergeți pe drumul dacilor și al romanilor.

Alte articole

  • De ce mergem la Sinca Veche?

    De ce mergem la Sinca Veche?

    Bisericile rupestre, străvechea aşezare dacică de pe Dealul Pleşu, vatra monoliţilor, schitul Sfântului Nectarie sau cadrul natural îi atrage ca un magnet pe călători la Şinca Veche. Forţa şi valoarea aşezământului de la Şinca Veche stau însă în puterea credinţei şi profunzimea spiritualităţii acestor locuri sfinţite de secole de ortodoxie.  

  • Cautand linistea sufletului la Sinca Veche

    Cautand linistea sufletului la Sinca Veche

    Bisericile rupestre de la Șinca Veche au crescut într-un adevărat element de atracție al Țării Făgărașului. Cei mai mulți călători vin aici în căutarea spectaculosului, să vadă ”minunea” bisericii din grotă. Totuși, există printre acești călători/turiști, oameni care pleacă ”schimbați” de la Șinca Veche...

  • Viata monahala la Sinca Veche

    Viata monahala la Sinca Veche

    Vechiul aşezământ monahal de la Şinca Veche este atestat documentar din timpul domniei Maria Tereza, o perioadă plină de semnificaţii amare pentru poporul român din Transilvania. Grea a fost lupta românilor din Ardeal pentru credinţa lor între anii 1701-1761, când sub domnia Mariei Tereza, imperiul Austro-Ungar încerca creşterea bisericii unite.

Galerie de imagini

Feedback