Padurea de la Sinca Veche, comoara a Romaniei

Padurea de la SincaPădurile seculare ale României rămân un tezaur necunoscut pentru mulți dintre noi. În prezent, țara noastră are cea mai mare suprafață de păduri virgine din eco-regiunea Carpaților, în Europa. Din nefericire, ignoranța precum și urmărirea unor interese meschine și imediate afectează fodul forestier și contribuire la distrugerea, prin tăiere, a sute de hectare de pădure în fiecare an. Un caz fericit, de salvare a unei păduri seculare, și transformarea ei în rezervație naturală este cel al pădurii de la Șinca Veche.

Proprietarii unor astfel de păduri trebuie compensați pentru imposibilitatea de a-și explota forestier proprietatea, fapt ce s-a și întâmplat la Șinca Veche. În preliminariile declarării acestui fond forestier, rezervație naturală, organizația World Wide Fund for Nature a plătit primăriei Șinca Veche suma de 100.000 lei, contravaloarea eventualei exploatări a pădurii.

Cu ajutorul World Wide Fund for Nature și al campaniei de redirecționare a 2% din impozitul pe venitul global, oamenii de rând s-au implicat activ în salvarea pădurii Șinca. Locul acesta minunat, clădit de Dumnezeu a rămas cvasivirgin, cunoscând prea puțin influența omului.

De veți vizita mănăstirea rupestră de la Șinca Veche, amintiți-vă că în apropiere se întinde o pădure seculară, cu arbori extrem de bătrâni care își păstrează puritatea de dinainte de dezvoltarea explozivă a lumii mecanizate și tehnicizate a zilelor noastre. Parte a măsurilor de conservare a pădurii Șinca Veche o reprezintă și decizia de a nu interveni în circuitul natural al ecosistemelor.

Pe întreaga suprafață a pădurii Șinca Veche, 350 ha, nimic nu tulbură liniștea locurilor, viața sălbăticiunilor sau firescul mers al timpului. Nici măcar lemnul uscat nu este extras din pădure, fiind lăsat să putrezească și să hrănească arborii tineri, contribuind astfel la regenerare. Avem aici o frumoasă și firească ilustrare a faptului că în natură nimic nu se pierde, doar se transformă. Padurea de la Sinca

Fagi și brazi cu înălțimi de peste 55 de metri par desprinși din basmele copilăriei. Măreție, uimire și reverență îl încearcă pe vizitatorul acestor meleaguri, căci mic și umil se va simți alături de coloșii aceștia ai naturii...

La nivel național cât și mondial, însemnătatea aurului verde transcende orice interese mercantile. Dacă pădurile ar fi lăsate să se regenereze iar exploatările forestiere ar fi oprite pentru două decenii, pădurile lumii ar elimina dioxidul de carbon acumulat în atmosferă, iar efectul de seră s-ar diminua considerabil.

Fiecare dintre noi putem ajuta la aceasta, prin direcționarea impozitului de 2%, prin participarea la campaniile de plantare a puieților și prin măsuri de reciclare în propriile noastre gospodării!

Galerie de imagini

Feedback