De ce mergem la Sinca Veche?

Pelerinajul la mănăstiri este o practică turistică răspândită, dar prin simplul fapt că este asociat turismului, adevăratul sens al pelerinajului s-a transformat şi restrâns. Poţi recunoaşte un pelerinaj autentic după schimbarea în conştiinţă, după apropierea de divin care îi urmează şi după transformările interioare care rezultă din acestea. Dacă la sfârşitul călătoriei, nu vei purta în minte decât amintiri frumoase şi imaginea unei posibile oaze de linişte, atunci, călătoria pe drumul credinţei a rămas la suprafaţa fiinţei tale.

Din păcate, prea adesea ni se întâmplă astăzi să nu găsim timp pentru rugăciune, de fapt, mulţi dintre noi nu mai ştim cu adevărat ce mai înseamnă rugăciunea, fiindcă am pierdut acel fior interior şi acea linişte ce năpădeşte sufletul prin comuniunea cu Dumnezeu. Totuşi, în ciuda distragerilor şi sustragerilor lumii moderne, este posibil să te mai bucuri de divin, în locuri care uşurează apropierea sufletului de Creatorul său.

Datorită încărcăturii sale spirituale, Şinca Veche este un asemenea loc special, şi un cadru natural perfect pentru rugăciune. Aşa că după ce vă veţi fi minunat de mănăstirile din grotă, după ce vă veţi fi plimbat pe potecile presărate cu piatră, şi vă veţi fi închinat la moaştele Sfântului Nectarie din Eghina, opriţi-vă din explorarea locului şi faceţi linişte în voi.

Mai uşor îi vine omului pe buze rugăciunea şi slava în liniştea munţilor, sub umbra copacilor şi sub binecuvântarea monahală ce ocroteşte străvechiul aşezământ paleocreştin de la Şinca Veche. Veţi descoperi astfel că există poate multe motive pentru care merită să vizitezi aceste meleaguri, dar nici unul mai puternic decât chemarea sufletului. Dar pentru a-ţi auzi glasul interior, ai nevoie de linişte şi de trăirea la valoare maximă a prezentului.

Cu toate comorile sale naturale, culturale şi, nu în ultimul rând, spirituale, aşezarea monahală de pe Dealul Pleşu, Şinca Veche, ne îngăduie pentru scurt timp să ne bucurăm de momentul prezent. Suspendate rămân grijile profesiei sau casei, stresul vieţii în oraş, şi rămâi doar tu în mijlocului verdelui şi al frumosului. Dacă îi adăugăm conştiinţa de sine şi rugăciunea acestui moment prezent, o mare poartă se va deschide înlăuntrul nostru. Şi Dumnezeu are nenumărate mijloace de a bate la  uşa noastră!

Putem aşadar privi frumuseţea dealului Pleşu şi ansamblul de la Şinca Veche cu ochiul turistului însetat de impresii de vacanţă sau cu profunzimea omului care nu şi-a uitat sufletul. Nu există aici o comparaţie inferior-superior între turist şi pelerinul autentic, fiindcă pe fiecare îl atinge în mod subtil „fiorul credinţei”, chiar dacă este sau nu conştient de aceasta.

Mare este bucuria celui care porneşte spre Şinca Veche să exploreze bogăţiile arheologice, şi printr-un act de graţie descoperă o dimensiune a credinţei rămasă ascunsă lui până atunci. Dincolo de interesul strict practic sau de simţul aventurii, exploratorul caută o senzaţie unică care să dea sens căutării sale. În dorul nostru de a cerceta şi a vedea alte şi alte locuri, se ascunde o semnificaţie mult mai profundă decât acea de relaxare şi de evadare din cotidian.

Doar cel ce se apropie cu adevărat de Dumnezeu şi de toate ale Lui, cu inima, nu doar cu mintea, poate înţelege întru deplinătate că orice căutare şi chemare exterioară, orice călătorie şi orice popas, sunt parte din căile sufletului către unitatea ultimă cu divinul.

Galerie de imagini

Feedback